Renda bàsica i salut mental. 

A Espanya, hi ha una mitjana de 10 suïcidis diaris. Un cada dues hores i mitja. Van ser 3.671 el 2019, segons l’Institut Nacional d’Estadística. El 2008 els suïcidis van superar als accidents de trànsit com a principal causa de mort. Ara els doblen. Per si això no fos suficient, la pandèmia ha sacsejat la salut mental de la població i han augmentat les autolesions i intents de suïcidi entre els joves. 

Espanya és l’únic país de l’entorn que no té un pla nacional de prevenció del suïcidi. Hi ha 9,8 psiquiatres per cada 100.000 habitants, enfront dels 17,2 de mitjana a la UE i el Regne Unit; i 16,2 psicòlegs clínics enfront de 29,9. Queda molt per fer. 

Hi ha una relació causal bidireccional entre la pobresa i els problemes de salut mental. En l’article dels investigadors de Harvard i el MIT Pobresa, depressió i ansietat: evidències causals i mecanismes, publicat a la revista Science el desembre de 2020, destaquen que les persones amb ingressos més baixos solen tenir entre 1,5 i 3 vegades més probabilitats que els rics de patir depressió o ansietat. Al seu torn, les malalties mentals empitjoren la situació econòmica de les persones, redueixen l’ocupació i, per tant, els ingressos de les famílies. 

En un estudi sobre la Renda bàsica i salut mental de Merlina de Giudice comprova empíricament la relació entre determinants socials i salut mental i sistemes de garanties d’ingressos, buscant patrons comuns en els resultats de 2 proves pilot analitzades: Barcelona i Finlàndia. 

Els resultats que llancen els dos projectes pilot permeten visualitzar parcialment els efectes positius que un sistema de garantia d’ingressos tindria sobre la salut mental de la ciutadania. Les persones que perceben una renda bàsica augmenten un 27% la satisfacció general amb la vida, tenen 9,8% menys probabilitats de desenvolupar malalties mentals, 9,7% menor sensació de tristesa. L’estudi conclou que la renda bàsica ajudaria a reforçar la sanitat pública, ja que reduiria els problemes de salut mental i actuaria com a mesura preventiva alhora que mitigaria els problemes socioeconòmics sense estigmatitzar als seus beneficiaris i beneficiaries. 

Si consideres aquest contingut interessant, no dubtis en donar-te d’alta a la nostra Newsletter i rebràs tot el contingut de valor que anem creant. El teu suport fa que l’objectiu d’acabar amb la pobresa estigui més a prop a través d’una nova economia que volem impulsar entre totes les persones que formem part del projecte RBIU.