Històricament, en els moments de crisi econòmica i la pèrdua de confiança en els poders públics, s’ha vist el naixement de monedes comunitàries alternatives que fomenten el comerç entre comunitats pobles, ciutats i àrees rurals.
La idea de monedes locals o sistemes de crèdit mutu és tan antiga com la civilització mateixa i esdevenen habituals en temps en què hi ha escassetat de diners de l’Estat i bancari. Qualsevol grup o comunitat política pot emetre crèdit comunitari sense interès sempre que hi hagi persones disposades a admetre’l.

La pandèmia de COVID-19 està transformant el món a un ritme superior al de la mateixa globalització. Estem vivint potser la pitjor crisi financera des de la Gran Depressió en la dècada de 1930, i les seves conseqüències tot just comencen a entreveure com el moment present afectarà el món del futur: Els diners escassejaran encara més per a les persones que depenen dels salaris per viure, veient-se ja afectades les persones més vulnerables. És només qüestió de temps que la manca de diners es generalitzi en la societat. Paral·lelament el suport als ingressos garantits ha augmentat i aquest increment s’atribueix, en part, a les desigualtats que el COVID-19 ha revelat, ja que la pèrdua d’ocupació afecta més persones treballadores de baixos ingressos i persones vulnerables (minories, etc …)
En els últims anys hi ha hagut un creixement de les monedes alternatives, un dels exemples de referència mundial, el Wir suís, Wir vol dir nosaltres en Alemany, una moneda creada el 1934 després de la Gran Depressió que va començar sent un sistema econòmic paral·lel entre empresaris i que en l’actualitat utilitzen 50.000 comerços que disposen d’un banc cooperatiu propi, representa entre l’1 i el 2% de l’GDP suís. Un altre exemple és el Banc Palmas creat el 1998 a un conjunt de suburbis de Brasil, que atorguen microcrèdits de baix interès en moneda social a comunitats excloses per la banca tradicional.

Des de la Fundació Equilibri, ens hem proposat crear una Renda Bàsica d’Intercanvi Universal (RBIU) mitjançant una moneda electrònica social pròpia, anomenada λóγος (Logos), d’ús corrent i legal, per poder oferir una renda modesta, però suficient per cobrir les necessitats bàsiques de la vida.

 

Què volem aconseguir?
Reducció de la desigualtat i erradicació de la pobresa.
Millorar el benestar econòmic de les persones i que puguin triar on volen destinar els seus recursos.
Impulsar l’emprenedoria i l’intercanvi entre persones mitjançant la creació d’un ecosistema d’economia col·laborativa.
La promoció del teixit productiu local.

 

Vols participar?
Si aconseguim que λóγος s’adopti i es converteixi en el principal mitjà de pagament al teu barri, per exemple, a mesura que utilitza λóγος  la RBIU es converteix en una realitat per a la comunitat. Quan acceptes λóγος, contribueixes a un sistema de Renda bàsica d’Intercanvi Universal, comunitària, no estatal que contribuirà a erradicar la pobresa i aconseguir una societat més justa i democràtica. Uneix-te al projecte RBIU donant-nos suport a xarxes socials, donant a conèixer el projecte, etc.. Fem RBIU posssible!