122 persones percebran 1.200 € / mes durant 3 anys. Durant aquest temps només hauran de respondre a diverses enquestes de l’estudi “La meva renda bàsica” 

Ja fa algunes setmanes que es va anunciar aquest experiment de renda bàsica a Alemanya. Però, ¿Sabem en què consisteix i com es desenvoluparà l’estudi? 

L’associació La meva renda bàsica creu que molts dels problemes de la nostra vida actual: Pobresa, problemes de salut mental, etc. Es podrien solucionar amb una renda bàsica universal. I d’on s’obtenen els fons per dur a terme el projecte pilot? El finançament prové d’uns 150.000 donants privats interessats a saber si aquesta utopia sobreviurà a la vida quotidiana. 

Qui seran les persones que rebran la renda bàsica? 

Es van seleccionar 122 persones d’un total de dos milions que van postular per a l’experiment. Aquestes persones no han hagut de mostrar documents o certificats i poden compaginar la percepció de la renda amb una feina remunerada. Els donants només han de “completar set qüestionaris en línia durant els tres anys que dura l’estudi”. Altres 1.380 persones també ompliran qüestionaris cada sis mesos, però no rebran ingressos bàsics, sinó una assignació per despeses 

Què es pretén demostrar amb l’estudi? 

“Aquest estudi és una enorme oportunitat per traslladar el debat teòric sobre l’ingrés bàsic incondicional, que ens ocupa des de fa anys, a la realitat social”, segons Jürgen Schupp, director de la investigació en el DIW (La meva renda bàsica). “Volem descobrir si el pagament d’una renda bàsica universal i incondicional durant un període llarg produeix canvis significatius en la manera d’actuar i de sentir de la gent”, declara. 

Per la nostra part, la setmana passada preguntàvem informalment a la comunitat de RBIU en els nostres canals de xarxes socials Twitter, InstagramLinkedIn, què farien amb una renda bàsica incondicional. Encara limitada per les característiques tècniques de les xarxes, els resultats ens indiquen que un 43% de la nostra comunitat es dedicarien al voluntariat / Activisme, un 13% a estudiar, un 24% als seus hobbies i un 20% a les cures. 

Caldrà esperar tres anys, termini en el qual finalitza l’estudi a Alemanya, per saber si el que intuïm basant-nos en la consulta a la nostra comunitat es confirma i per tenir un coneixement científic sòlid allunyat d’opinions personals i clixés.