La idea d’una renda bàsica universal no és nova. Com ja hem comentat en altres entrades del nostre blog, entre els defensors de la renda bàsica hi ha economistes, filòsofs, sindicalistes, polítics que des de fa segles aposten per una renda bàsica universal per diversos motius. La novetat és que els emprenedors, el compromís dels quals amb la Renda Bàsica Universal ha estat fins ara anecdòtic, comencen a donar suport públicament a aquesta mesura que s’implementarà en el futur. 

Elon Musk, ceo de Tesla, ho ha afirmat aquest estiu. “Hi ha una bona possibilitat que acabem amb una renda bàsica universal, o alguna cosa així, a causa de l’automatització. Sí, no sé què més es pot fer. Crec que això és el que passa”, va dir. O declaracions de Mark Zukerberg, CEO de Facebook, durant un discurs a la Universitat Harvard el 2017, va parlar amb els estudiants sobre la necessitat d’explorar la renda bàsica universal com una manera perquè ningú no tingui els diners que necessita per viure. 

En aquest post t’explicarem 3 de les moltes raons que existeixen per apostar per una Renda Bàsica Universal

En primer lloc la renda bàsica universal garanteix un nivell de vida mínim. 

Les persones tenen dret a un determinat nivell de vida bàsic, independentment de si poden participar en el mercat laboral.  Així ho estableix La Declaració Universal dels Drets Humans: “Tota persona té dret a un nivell de vida adequat per a la salut i el benestar de si mateix i de la seva família, inclosos els aliments, la roba, l’habitatge i l’atenció mèdica i els serveis socials necessaris, i el dret a la seguretat en cas d’atur, malaltia, discapacitat, viduïtat, vellesa o una altra manca de mitjans de vida en circumstàncies alienes a la seva voluntat”. (Nacions Unides, (ONU)). 

En segon lloc, la Renda Bàsica Universal elimina la “trampa de l’atur”. 

Amb els sistemes de subvenció actuals, quan algú aconsegueix una feina perd la major part de les seves subvencions. Això vol dir que poden passar de no treballar en absolut a treballar una setmana completa sense augmentar significativament els seus ingressos. És un desincentiu treballar amb això. Sota la renda bàsica, quan les persones aconsegueixen una feina mantenen la mateixa renda bàsica, i afegeixen el seu salari, de manera que el desincentiu a treballar ja no existeix. 

L’últim dels beneficis que comentarem avui: La renda bàsica Ajuda a reduir la burocràcia.

Les administracions dediquen molts recursos a assegurar-se que els beneficiaris del benestar no facin un ús fraudulent, i a gestionar el complicat sistema de pagament. Una renda bàsica simplificaria en gran manera el sistema de benestar mitjançant la substitució de la majoria d’aquests tràmits burocràtics, la qual cosa reduiria significativament el seu cost administratiu. 

En propers post continuarem parlant d’altres prestacions que aporta l’aplicació d’una renda bàsica universal. 

Si consideres interessant aquest contingut, no dubtis en registrar-te per rebre el contingut que estem creant.

El teu suport fa que l’objectiu d’acabar amb la pobresa sigui més a prop mitjançant una nova economia que impulsem entre totes les persones que formem part del projecte RBIU.